KHASIAT HALIA
Manfaat
Menurut farmakologi Belanda,
umbi Zingiberofficinale mengandungi 6% bahan ubat-ubatan yang
sering diguna sebagai rumusan ubatan di 23 buah negara.Sejak dahulu lagi
,halia dipergunakan sebagai ubat atau bahan untuk memasak.
Halia boleh merangsang kelenjar pencernaan,
baik untuk membangkitkan nafsu makan dan pencernaan.
Halia bergun sebagai ubat gosok untuk badan dan sakit kepala. Halia segar
yang ditumbuk halusb oleh digunakan sebagai ubat luar. Rasa
dan aromanya pedas dapat menghangatkan tubuh dan mengeluarkan peluh. Minyak atsirinya bermanfaat untuk menghilangkan
rasa lenguh, anti inflamasi dan anti bakteria. Air perahan umbinya (akartongkat)
digunakan untuk penyakit katarak Ia juga amat baik untuk mengubati luka luar dan dalam,
merawat gatal-gatal (umbinya ditumbuk halus) dan juga dapat mengubati gigitan ular.
Kegunaan
lain
Sakit kepala atau migrain, batuk,
masuk angin, reumatik, lenguh pinggang, mengeluarkan angin dari perut,
bengkak-bengkak, mual dan mabuk dalam perjalanan, panau, digigit ular,
ubat cacing gelang dan gatal akibat gigitan serangga.
KhasiatHalia
- Membantu untuk menghadamkan makanan.
- Melembutkan perut dengan kelembutan
yang sederhana.
- Mengawal hati supaya tidak sejuk dan basah.
- Membantu untuk menguatkan tenaga jimak dan menambahkan
air mani.
- Membuang angin yang
terdapat dalam usus-usus kecil dan besar.
- Membuangkan kahak lendir yang
melekat di bahagian halkum, jika halia itu dicampur dengan sedikit gula dan diminum dengan air panas.
- Menghilangkan bau busuk mulut.
- Menghilangkan kadar kesejukan yang terdapat pada makanan dan buahan atau sayuran bila sudah dimakan atau diminum.
Firman Allah SubhanahuwaTa'ala yang bermaksud:
"Dan mereka (ahlisyurga)
meminum di syurgasatugelas air yang campurannyadarihalia."